tirsdag 26. februar 2008

Forandring fryder...

...og jeg tenker ikke på Hilde Hummervolds program på NRK, men derimot forandringene her på senteret, som følge av.. tja, nyttårsforsetter?

For det første, så går nå alle jentene på senteret i skjørt hver dag, dette fordi legene er lei av å dele ut medisiner til opptatte mødre med for dårlig tid til sin personlige hygiene. Legene sparer penger.. det må vel være en del av deres nyttårsforsett.

For det andre, så skal vannregningen ned, helst ned til en fjerdedel av det den var i fjor, noe som tilsvarer en veldig kraftig nedskjæring. For oss som bor her på senteret, betyr det at vi heretter har vann i dusjen og springen og doen mellom 21 og 08. Ser for meg det derfor kan bli dårligere med klesvasken min fremover... (som om den var så bra fra før, liksom!) Men vann blir det spart, og med det kan senteret bruke penger på viktigere ting. Eller noe sånt som kan minne om et løfte for det nye året, antar jeg.

På kjøkkenet har det blitt innstallert vifte over ovnen, og veggene er malt. Dørene på doene til barnehagen, samt lekene på lekeplassen har også fått seg et fargerikt strøk beis. Når jeg tenker meg om, så er dette kanskje ikke så langt unna et visst NRK-program likevel...

Men alt dette er ytre forandringer, forandringer som i det store og hele ikke betyr så mye. (Med mindre man er en skikkelig estetiker eller liker å spare penger (ikke at det er noe galt i det, altså)). Det jeg prøver å komme fram til, og som blir dette innleggets bottom line, hovedpoeng, eller moral om du vil, er at det er de indre forandringene som virkelig betyr noe.

Her er en liten historie:

-Æsj, nå kommer vi til senteret snart, og da må jeg ta på det teite skjørtet igjen, sier jenta og lager en liten grimase. Jeg har aldri likt å gå i skjørt.
-Du var kanskje en sånn tøff gutte-jente? spør voluntøren litt usikkert, redd for å fornærme jenta med den spanske setningen som egentlig spurte om hun var jente som var litt gutt. Ja, siden du spilte fotball og sånn, tenker jeg, legger hun til, som for å forebygge en eventuell misforståelse. De to jentene står uten for en stor port de venter på skal bli åpnet.
-Ja, jeg var vel det. Piercing hadde jeg også, sier jenta, og peker på leppa, nesa og øyenbrynet for å demonstrere omfanget av kroppspiercingen hun hadde foretatt seg tidlig i tenårene.
Voluntøren prøver å se for seg jenta med tre piercinger og et tøft uttrykk i ansiktet, men klarer det ikke helt der den 15 år gamle jenta står med en baby i armene og smiler mot henne.
- Mener du at du har forandret deg siden den gang? spør voluntøren.
- Siden før jeg ble gravid, mener du? Ja, det har jeg. Jeg hadde ikke respekt for noen! Presidenten kunne ha snakket til meg, og jeg kunne ikke ha brydd meg mindre. Jeg gjorde bare det jeg ville.
-Men når du ser tilbake på den tiden nå...? lurer voluntøren, og ser bort på jenta, som nå fremstår som et godt forbilde for jentene hun bor sammen med. Jenta som sov ni netter på rad i en stol ved den syke babyens seng på sykehuset. Jenta som gjør pliktene sine og er hyggelig og høflig mot både samboere og personale der hun bor.
-Ja, nå ser jeg jo hvor dumt jeg oppførte meg. Den gangen så jeg det ikke, og trodde det jeg gjorde var bra. Jeg forandret meg mye da jeg ble gravid. Hun ser ned på den lille jenta si og sier: Alt for deg, amor, min elskede, som for å fortelle barnet hvor mye det betyr for henne og hvor mye det har gjort for henne bare ved å bli til.
Voluntøren smiler, og gir jenta skryt for at hun er så flink og tålmodig som hun er, og tenker med seg selv at tenåringssvangerskap ikke alltid fører til noe værre, allikevel. Et levende bevis på det har hun i alle fall foran seg. Så åpner porten seg, og de to går inn sammen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei, det var en god historie. Er det ikke godt å føle at en virkelig kan gjøre en forskjell, uansett hvor liten?

-Frank-