lørdag 10. november 2007

Skrevet mandag 05.11.07

I dag har jeg vasket litt klær. For hånd. I kaldt vann. For det er sånn det gjøres her, med mindre man vil koste på seg vaskeri, eller har råd til å kjøpe vaskemaskin. Men vaskemaskinene vasker også med kaldt vann, da. Jeg var litt bekymret for at jeg kom til å få et slags her-er-det-for-dårlig-hygiene-anfall, men det går faktisk greit. Jeg må vel bare innse at sokkene aldri blir rene igjen etter at jeg bodde og delvis fortsatt bor i et område uten asfalt, men med masse sand over alt. Lima ligger tross alt i et ørkenområde, hva skal man forvente? Så jeg får vel bare gå rundt med sokker som ser skitne ut resten av oppholdet, men så lenge ingen klager, får det bare være...

I dag har jeg også hjulpet til i en del av barnehagen, i den klassen med barn på 4 år. Jeg ble litt overrasket, faktisk. Barnehagen, eller educatión inicial (innledende utdanning, direkte oversatt), som det kalles minner om opplegget vi i Norge har først når de begynner på skolen. Det er også en ganske almenn oppfatning blant foreldre og utdanningssystemet generelt at hvis barna ikke har lekser, selv i en alder av 3-4-5 år, så er det er dårlig skole. Jeg trodde barn skulle leke, jeg. Det er jo klart de gjør det i tillegg, men jeg bare tenker på meg selv, at hvis jeg skulle begynt med lekser 2-3 år tidligere enn jeg gjorde, så ville jeg i vært skolelei godt før videregående. Når man da tenker på at det i Peru nesten er utenkelig å ta seg et slikt friår type folkehøgskole eller liknende, men at man bare går på skole frem til man er ferdigutdannet og deretter begynner rett i jobb, så er det en hel del sammenhengende jobbing. I tillegg er det mange barn og unge som må jobbe før og etter skolen for å hjelpe til med å fø familien. Vi har sett flere barn som går rundt til sent på kveld og tigger eller selger godteri, tyggis og liknende.

I går da vi var i Miraflores (en av de finere bydelene her) kom det en gutt bort til oss, tydelig ute og tigget. Sånn i prinsippet gir jeg ikke penger til tiggere fordi jeg har lært, og tror at det er bedre måter å hjelpe folk på, så jeg gav heller ikke penger til denne gutten, men så gikk jeg med en milkshake i hånda (det var sol og varmt i går), som jeg tror han ble veldig glad for å få, og vi så at han drakk den.

I morgen og onsdag skal jeg også være med 4-åringene. De er en livlig gjeng, ca 15 stk, og det er ganske gøy å være med dem. I dag leste jeg litt for noen av dem, hjalp læreren med å dele ut diverse ting, og når de går fra skolen pleier de å kysse læreren på kinnet, så i dag måtte de gjøre det til meg også. Artig☺

Litt usammenhengende innlegg, men det var bare litt tanker jeg rablet ned på sengekanten før jeg skulle legge meg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Får frysninger av å lese bloggen din, Therese:) På en bra måte. Høres ut som om du opplever mye fantastisk og annerledes... Håper og tror du får et bra år! Tror vi er mange som leser bloggen din uten å legge igjen en kommentar, så fortsett å skriv!
Ørjan hilser!

klem fra Vigdis:)