mandag 31. desember 2007

Juleaften i Lima

Redigert utdrag fra dagboka - Juleaften

Jeg tror fortsatt ikke at juleaften har passert, for dette har ikke føltes som juleaften i det hele tatt! Vi startet dagen klokka halv 8, litt senere enn vanlig, men ellers var alt som de andre dagene. Jentene gjorde det de gjør til vanlig; feier, vasker, lager mat osv.

Jeg og Hanna fulgte norsk tradisjon, og så tre nøtter til Askepott mens vi spiste litt av pepperkakene vi bakte i går. Midt i filmen ble vi avbrutt av en av jentene som hadde et utslett så vi måtte dra til legesenteret. Jeg hadde mine tvil til å dra, og bombe:de kunne ikke gjøre noe for henne! Så vi dro tilbake, og Hanna og jeg så resten av filmen. Senere gikk H og jeg en tur til markedet og kjøpte frukt så vi kunne lage fruktsalat til dessert til jentene. Melk til morgendagens kakao, samt en is på veien kjøpte vi også. I butikken på hjørnet der vi kjøpte melk ble vi spandert på is av en ukjent mann! Jeg takket straks ja, Hanna var først litt mer beskjeden, men tok imot tillbudet hun ogsåJ Vi takket og ønsket ham god jul før vi gikk tilbake til senteret.

Almuerzo(lunsj) og cena(middag) var som vanlig for jenene, men de hadde ikke pølser nok til Hanna og meg til cenaen, så vi spiste ikke annet enn litt mer pepperkaker på rommet. Ca klokka 21 stod jeg og ordnet meg, da lyset plutselig gikk i hele gata. Dette skjedde også i fjor, fortalte jentene. Jeg og Ruth gikk ut og kjøpte et stearinlys til hvert rom så de kunne få lys til å ordne seg de også. Klokka 22 var det gudstjeneste, og vi fant ut at en skikk her er å ta med jesusbarnet fra julekrybba i kirka på denne gudstjenesten, for så å plassere det i krybba når man kommer hjem. Jentene hadde dessverre glemt sitt jesusbarn. H og jeg følte oss litt malplassert på gudstjenesten, så vi sa vi kunne dra og hente julemiddagen og ordne til jentene skulle komme tilbake, så vi gikk ut av kirka og begynte å gå, da en dame kommer løpende etter oss og roperr: “Señoritas! Foto!” Hun spør om vi kan være med på et bilde! Så kommer noen fyrer i et slags kostyme og poserer med oss, vi blir tatt bilde av, de takker, ønsker god jul, og deretter går vi videre. Vi henter 17 Pollo a la Brasa på El Famoso, en restaurant i nærheten av senteret og tar det med til auditoriet, der vi lager langbord og pynter litt med hjerter på bordet og setter frem pepperkakehuset.

Lyset er fortsatt borte, men vi prøver å ordne ting likevel. Plutselig kommer det tilbake, og gjør ting enklere. Litt over midnatt spiser vi alle sammen i auditoriet, og deretter åpner vi gavene fra Ranveig (tusen takk!), meg og Hanna, Disse gavene var de eneste de hadde til denne kvelden. Det har vært noen organisasjoner innom med f.eks. klær og leker de siste par ukene, men det har de åpnet tidligere. Det var gøy å se hvor glade de ble, kanskje spesielt fordi det i gavene var et bilde som vi har tatt av hver jente med barn. De fikk også undertøy (var mangelvare ifølge de som jobber her som vi snakket med), samt armbånd Hanna og jeg har laget, og en liten kjekspakke så de skulle ha litt å kose seg med. Vi hadde også en fellesgave med tre kortstokker. Vi har nemlig spilt litt kort med dem, men med Hanna sin stokk, så nå kan de spille litt selv også. Barna fikk diverse leker. Etter gaveåpningen danset vi og spiste godteri, lekte sherriff og limbo til klokka var halv 3. Da går de fleste på rommet, men Hanna drar til legesenteret med en av babyene som har feber. Klokka er nå kvart på 4 og de er der fortsatt, skal prøve å komme seg tilbake med taxi, men det er ikke så mange ute på denne tiden av døgnet. Jeg må opp om et par timer og gi medisiner, altså klokka 6 første juledag. Har planer om å legge meg igjen etter det.

Det har vært en merkelig, men fin juleaften, uten julestemning, men heldigvis med mange meldinger fra venner og familieJ Det har vært godt å vite at jentene faktisk er i en liknende situasjon som meg, for de feirer jo heller ikke jul med familiene sine. Føler på en måte vi er knyttet sammen på en måte av det fakta. Jeg gleder meg ekstra mye til neste jul nå da, for det blir som Hanna sa, nesten bare om om vi hoppet over jula i år. Jeg åpnet ingen gaver på juleaften heller, for Hanna og jeg skal gi hverandre hopp i paraglider, og det er det litt vanskelig å pakke inn, og dessuten har ikke pakken hjemmefra kommet ennå heller. Men nå skal jeg slutte å tenke, og heller sove. Natta!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Syntes det hørtes veldig spennende og eksotisk ut jeg, Therese! Du har så rett i at det er verdt det - til neste år vil du jo mest sannsynlig oppleve en tradisjonell norsk jul igjen!

Spesielt fint det du skrev om at du og Hanna, og jentene på senteret, på en måte er i samme båt!:) Du er så rett person for dette!!!

stor juleklem:)

Anonym sa...

jeg fikk ikke noe signal på mobilen på nyttårsaften, derfor skriver jeg her:)

ja..., hvorfor bruker de gule truser på nyttårsaften?
d var d.

Lena sa...

godt nytt aar! Gleder meg til aa se deg paa Infield om noen dager! Ikke lenge til naa... 2 uker eller noe slik! Miss yah! Klemmer

Anonym sa...

ååh, paraglider? ta mange bilder, og husk at du suger til å legge ut bilder, "we want more";D
god jul og godt nytt år<3 vi tenker på deg hver dag

Elisabeth sa...

Hei! Jeg reiser til Lima i ettermiddag, og blir til formiddagen 6. jan. Kanskje vi kunne treffes i morgen ettermiddag eller noe?? Hvor bor du?
ses kanskje ;)